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California Judges Association 

OPINION NO. 36 

 
(Originally issued:  September 19, 1987) 

 

PHOTOS OF JUDGES WEARING ROBES 

 

AUTHORITY:  Canons 2 and 4B 

 

I.  Background 
 

 The Committee on Judicial Ethics has received a variety of inquiries concerning situations in 

which judges may properly wear robes or furnish to the public photographs of themselves wearing robes. 
 

II.  Questions 

 
 1.  A judge asks whether the judge may properly wear a robe while participating in a public 

education program involving a public health matter.  The judge also asks whether the judge’s name and 

photograph may be included in the program of the event. 

 
 2.  A judge asks whether a photograph of the judge wearing a robe may be included in materials 

advertising a legal education program in which the judge will be a participant, sponsored by a private 

organization whose business it is to provide legal education programs. 
 

 3.  A judge who sits on the board of directors of a nonprofit mental health agency has asked 

whether a photograph of the judge in a robe may be included in the newsletter of the agency. 

 
III.  Answer 

 

 The answer to the first part of question 1 is, it would be improper for the judge to wear a robe 
during the program.  As to the second part of question 1, and questions 2 and 3, it would be proper for the 

judge to allow the judge’s name and photograph to be included in advertising, the program and the 

newsletter.   
 

IV.  Discussion 

 

 Canon 2A provides in pertinent part “A judge shall respect and comply with the law
1
 and shall act 

at all times in a manner that promotes public confidence in the integrity…of the judiciary.”  The robe is a 

symbol of official judicial action.  Improper wearing of a robe diminishes public confidence in the 

integrity of the judiciary in violation of Canon 2A.  As a general rule, and subject to narrow exceptions 
such as moot court, the robe should be worn only while a judge is conducting official judicial duties.  

Participation in the public education program identified in the first question is not such an official duty; 

therefore, it is inappropriate for the judge to wear a robe during the program. 
 

 A portrait photograph of a judge wearing a robe is different from the actual wearing of the robe.  

In a portrait photograph, the robe merely furnishes a convenient way to identify the subject of the 

photograph as a judge.  If it is appropriate for a judge to identify himself or herself as a judge, there is no 
ethical prohibition on the judge’s furnishing a portrait photograph of the judge wearing a robe. 

 

                                                
1 Law denotes court rules as well as statutes, constitutional provisions, and decisional law.  See Canons 1 

(Commentary), 2A, 2C (Commentary), 3A, 3B(2), 3B(7), 3E, 4B (Commentary), 4C, 4D(6)(a)-(b), 4F, 4H, and 5D. 
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 Since identification of the judge by official title is clearly appropriate in the first and third 

questions, furnishing a photograph of the judge wearing a robe is equally appropriate. 
 

 Finally, we think the judge in the second question may properly allow use of the photograph to 

advertise the legal education program.  Canon 2B forbids judges from lending the prestige of their office 

to advance the private interests of others.  However, Canon 4B states in relevant part that “A judge may 
speak, write, lecture, teach, and participate in other activities concerning legal and nonlegal subject 

matters, subject to the requirements of this Code.”  And the official Commentary to Canon 4B says, “As a 

judicial officer and person specially learned in the law, a judge is in a unique position to contribute to the 
improvement of the law, the legal system, and the administration of justice, including revision of 

substantive and procedural law and improvement of criminal and juvenile justice.  To the extent that time 

permits, a judge may do so either independently or through a bar or judicial association or other group 
dedicated to the improvement of the law.” 

 

 We conclude any danger of lending the prestige of the office to advance private interest is 

outweighed by the interest of the bench and bar in having judges, identified as such, participate in legal 
educational programs produced by private organizations dedicated to the improvement of the law.  Since 

there is no ethical bar to the judge’s participation, or to the judge’s identification as a judge, there is no 

ethical bar on the use in the circumstances of a portrait photograph of the judge wearing a robe. 
 

 This opinion is advisory only.  The Committee acts on specific questions submitted, and its 

opinion is based on facts as set forth in the questions submitted. 
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